<< HOME home
verhuis_inonderhoudom_te_helpenverhuis_uitcontactlinks
Bewoningregels
Verzekeringen
Energiebesparingen
CO : een giftig gas
Onderhoud van gemeenschappelijke delen
Vuilnisbakken en afvalsortering
Reparaties of herstellingen
Wachtdiensten

De energiefactuur van de gezinnen van het Brussels Gewest stijgt elk jaar. Het gemiddeld budget van de lasten van een gezin in België omvat elektriciteit, verwarming, water, gas en andere brandstoffen die tussen de 15 en 38 % van de uitgaven kunnen uitmaken. En dat is niet niets!

Sociaal tarief?

Uw huur wordt berekend overeenkomstig uw inkomsten. Dit geldt jammer genoeg niet voor energie.

Als huurder van een sociale woning geniet u van een voorkeurtarief voor gas om te verwarmen (verwarming en warm water voor het sanitair).

Onze vennootschap heeft eveneens onderhandeld over specifieke contracten voor het leveren van elektriciteit om gemeenschappelijke diensten en stookplaatsen te bevoorraden.

Maar energie is duur en het is beter dat men dagelijks zijn verbruik efficiënt beheert en de juiste handelingen stelt om elke vorm van verspilling te vermijden.

Enkele tips…
  • In de keuken: plaats een deksel op de kookpotten. Vergeet de stop niet in uw afwasbak. Ontdooi om de 3 maanden uw koelkast en uw diepvriezer.
  • In de woonkamer: maak dat uw radiatoren en convectoren vrij zijn en op correcte wijze de warmte kunnen verspreiden. Schakel uw elektrische apparaten volledig uit.
  • In de badkamer: kies voor een douche in plaats van een bad en blijf er niet lang onder. Gebruik een douchekop die het debiet beperkt. Geef bij de wasmachine de voorkeur aan korte wasprogramma’s op een lage temperatuur: meestal volstaat 30°C. Geef er de voorkeur aan om alles op natuurlijke wijze te laten drogen in plaats van systematisch de droogkast te gebruiken, dit laat ook toe om veel te besparen. Het is gratis en beter voor het wasgoed.
  • In uw appartement: sluit de gordijnen en de luiken wanneer de zon is ondergegaan. Reinig de radiatoren en neem het stof af van de convectoren. Om brandstof te besparen en uw veiligheid te garanderen dient u uw individuele verwarmingsketel jaarlijks te laten onderhouden.

    Verlucht elke dag de vensters door ze gedurende 2x15 minuten open te zetten. Zet dan de verwarming af.

    Doof de lichten wanneer u een ruimte verlaat. Aarzel niet om defecte gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Verlaag de omgevingstemperatuur met 1 graad. Verlaag de temperatuur tot 16° ‘s nachts en indien u uw woning voor een ganse dag verlaat.

Voor meer informatie, adviezen, bijstand, enz. kunt u contact opnemen met de vzw Modelwijk of met De Stadswinkel vzw en het Brussels Energieagentschap

  Lakense Haard - Dikke Beuklaan 5A - 1020 Brussel - tel : 02 479 00 48 - fax : 02 478 49 36 - info@flh.brussels Plan du site | Sitemap FR - NL